Press "Enter" to skip to content

INDUSTRIJA HRANE I PIĆA

Uporaba ozona u sektoru pića (vino, pivo, sokovi i
mineralne vode) skraćuje ili eliminira postupak
ispiranja pitkom vodom i sprječava prekomjernu
uporabu vode; smanjuje organsku masu ispirnih voda, sprječava stvaranje Trihalometana i poboljšava
učinkovitost pogona za pročišćavanje otpadnih voda; nekorodirajući je i dezinficirajući sustav bez neugodnih mirisa, koji bivaju eliminirani.

Voda koja se koristi u industriji hrane i pića (na primjer: za pranje voća i povrća, za razrjeđivanje voćnih sokova ili za proizvodnju piva, za proizvodnju bezalkoholnih pića i stolne vode) mora biti slobodna od mikrobiološki štetnih tvari ili nekih minerala kako bi se osigurala dosljedno visoka i određena kvaliteta proizvoda. Neželjeni okusi ili mirisi u vodi također mogu utjecati kasnije na negativnu percepciju proizvoda.

Ozon se može upotrijebiti za:



• Dezinfekciju traka za punjenje i flaširanje
• Dezinfekciju skladišnih rezervoara i cisterna
• Dezinfekciju boca prije punjenja
• Pročišćenje otpadnih voda
• Ispiranje ili dezinfekciju površina kao što su podovi, zidovi i stropovi
• Pranje voća korištenog za proizvodnju voćnih sokova kako bi se uništili pesticidi, mikrotoksini (patulin), bakterije, plijesan, virusi
• Dezinfekcija vode upotrjebljene za prijevoz voća
• Obradu jabučnog koncentrata ili drugih polu izrađenih proizvoda umjesto ili kao dodatak pasterizaciji

Naročito u enologiji ozon može biti upotrjebljen i za:

• Dezinfekciju i dezinsekciju prostora za sušenje grožđa
• Obradu barrique-a

Ukratko, prednosti za sektor vina (koji se mogu primijeniti i na sektor pića u cjelini) se mogu sažeti u slijedeće:
 • Jednostavniji procesi
  • Ušteda vode
  • Ušteda električne energije (u slučajevima gdje su korišteni para ili topla voda)
  • Ušteda vremena
  • Ušteda kemijskih proizvoda (kao na primjer peracetična kiselina)
  • Eliminacija mirisa
  • Smanjenje mogućnosti kontaminacije vina ili promjene procesa vinifikacije i konzervacije
     zbog slučajne kontaminacije (i smanjenje škartova)

Što se tiče tretiranja strojeva punjača boca, uspoređivanjem peracetične kiseline sa ozoniziranom vodom testovi su dokazali da postoji razlika u smanjenju za u prosjeku 2 reda veličine u korist tretmana ozonom, koji u mnogim slučajevima ne ostavlja tragove bakterija. Postotak uništenja tragova bakterija jest i do 99.999 %! Dokazano je isto tako da je ozon djelotvoran i na bocama nakon par sekunda ispiranja. Za konzervaciju grozdova dokazano je da grozdovi koji se nalaze u mikroporoznim pakiranjima na temperaturi od 0°C pri niskoj koncentraciji, održavaju se ne razgrađujući se jednako kao i oni tretirani sumpornim dioksidom, a čak i četiri puta duže od onih ne tretiranih.