Press "Enter" to skip to content

PRIJEVOZNA SREDSTVA

Putnički prijevoz

Sve češće smo svjedoci slučajeva vezanih za javni prijevoz (ali i privatni) koji pokazuju da postoje ozbiljni problemi u svezi sa kolonizacijom i invazijom štetnika svih vrsta: bakterija, virusa (Legionella, pneumophilus, Pseudomonas, Escherichia, itd..), plijesni i gljivica, insekata (krpelji, buhe, grinje, stjenice, uši, žohari, paukovi, mravi, itd..), pa čak i malih životinja (miševi, gmazovi, itd..). Uz to svatko tko se koristi vlakom, autobusom ili tramvajem zna koliko zrak može biti zagušljiv u takvim vozilima. O neugodnim mirisima da i ne govorimo.

Najveći uzrok gore navedenom je neadekvatna dezinfekcija i visoki rizik širenja patogena koji su opasni za zdravlje. Sigurno to građanima ne olakšava korištenje javnih prijevoznih sredstava.

Takva situacija zahtijeva korištenje metoda koje osiguravaju adekvatne higijenske i sanitarne uvjete unutar tih vozila. Nažalost, te metode još uvijek nisu u skladu s potrebama (osobito u javnoj upravi) obuzdavanja troškova.

Korištenje ozona za sva prijevozna sredstva; od osobnog automobila do autobusa, od jedrilice do kruzera, od tramvaja do željezničkih vagona, auta za grad do karavana, autobusa do jahte, predstavlja najbolje rješenje za otklanjanje neugodnih mirisa i dezinfekciju uz najmanji trošak.

Uporaba ozona uistinu je inovativna metoda u kontekstu aktivnosti dezinfekcije, budući da je namijenjena uklanjanju radikalnih i trajnih spora, bakterija, virusa, kemikalija i dima, mirisa, insekata i raznih parazita. Već se u velikoj mjeri se koristi u širom svijeta.

Prednosti upotrebe ozona

•S obzirom da se radi o prirodnom oksidansu nema taloga    ni ostataka
•Eliminira neželjene mirise
•Smanjuje rizike za ljudsko zdravlje
•Stvara pozitivni imidž u odnosu na klijente
•Omogućava znatnu uštedu na troškovima nabavke kemijskih sredstava i smanjuje utrošak vode za ispiranje
•Smanjuje utrošak energenata
•Omogućava uštedu vremena i smanjuje upotrebu radne snage (ozon ne zahtijeva prisutnost osoblja tijekom dezinfekcije)
•Garantira cjelovitu dezinfekciju prostora. Za razliku od kemijskih dezinficijensa i vodene pare, ozon ravnomjerno dostiže sve točke u prostoru, čak i oni teško dostupne
•Garantira potpunu higijensku sigurnost
•Može se koristiti i uz postojeće ventilacijske sustave

Naša tehnološka rješenja omogućavaju podešavanje i nadzor koncentracije ozona u svrhu postizanja optimalnih rezultata za ciljane prostore.

Teretni prijevoz

Problemi koji su spomenuti u putničkom dijelu, u teretnom su mnogostruko veći. Sve to prijeti potkopavanjem napora prehrambenih tvrtki, stočarskih proizvođača i prijevoznika da održavaju primjerene higijenske uvjete, osim što predstavljaju i opasnost za vozače i operatere.

Ozon se može koristiti bilo u obliku plina za dezinfekciju prijevoznih sredstava (hladnjaci, spremnici) i otopljen u vodi (idealan za prijevoz životinja).

Ali što to ozon ima više od drugih metoda koje su do sada korištene?

Povećanje učinkovitosti intervencija, odnosno, u novcu: dezinficira i više širi spektar aktivnosti. No, također smanjuje ili eliminira korištenje kemikalija, smanjuje ili eliminira korištenje vode, smanjuje vrijeme potrebnog osoblja, eliminira korištenje nekoliko proizvoda (ozon je učinkovito sredstvo protiv mirisa, bakterija, virusa, plijesni, gljivica i insekata), ostavlja bez kemijskih ostataka u kabini ili u teretnom prostoru, sprječava ulazak kemijskih ostataka u okoliš (klor i ostala dezinfekcijska sredstva). I ne zaboravimo da korišten na prehrambenim proizvodima tijekom prijevoza povećava rok trajanja, te ih čuva od napada insekata, gljivica, bakterija…